V petek, 15. 11. 2019, je na šoli potekal TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Prav tradicionalni slovenski zajtrk naj bi nas spomnil, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, živilskih podjetjih in zadrugah bolj sveža, okusnejša. Zajtrk je bil sestavljen iz: bio črnega hlebca, bio masla, medu lokalne pridelave, bio mleka in jabolk lokalne pridelave. Prva šolska ura je bila namenjena temu projektu in vsak učitelj se je po svoje odločil, katere aktivnosti bo izvajal.

Na razredni stopnji so učenci pripravili pogrinjke, si ogledali poučne oddaje o pridelovanju medu, spregovorili o pomenu zajtrka in hranilni vrednosti živil, POMENU slovenske lokalne hrane, spet drugi so risali, izdelovali plakate, plesali.

Skupina učencev šolskega vrta, je ta dan obeležila na poseben način. Iz odpadnega materiala so izdelali čebelice, jabolka in panj ter naredili razstavo, obiskala pa sta jih tudi dva čebelarja, učenec  5. razreda Andrej Madruša in njegov starejši brat srednješolec  Matej Madruša, bivši učenec naše šole. Že vrsto let se celotna njuna družina ukvarja s čebelarstvom in z veseljem obiščejo vrtce ali šole v koprskem okolišu.

V petek sta tako obiskala tudi naše vrtičkarje in predstavila čebelarstvo, pomembno slovensko dejavnost. S seboj sta prinesla številne čebelarske pripomočke, panje, čebelarsko obleko, razložila kako nastaja med, kako se za čebele skrbi, spoznali smo vzroke za slabši pridelek medu, bolezni čebel ter vrste medu in druge izdelke, ki vsebujejo med. Predstavila sta tudi morebitne vzroke za slabšo kvaliteto medu iz drugih držav v primerjavi s slovenskim medom.

Učenci so navdušeno poslušali, najbolj slasten trenutek pa je bil pokušanje domačega medu, pridelanega v panju družine Madruša.

Mateju in Andreju Madruši se iskreno zahvaljujemo za obisk in zanimivo predstavitev.

Urška Filač in Vrtičkarji z učiteljicami

(Skupno 121 obiskov, današnjih obiskov 1)