uši

Spoštovani starši, skrbniki,

med našimi učenci  so se, žal,  ponovno pojavile naglavne uši.  Uši so stalno prisotne v našem okolju.  Za ušivost smo dovzetni vsi ne glede na starost, spol ali socialno-ekonomskih status, pogosteje pa se ušivost pojavlja pri šolarjih, predvsem zaradi tesnejših medsebojnih stikov, ki ušem omogočajo prehajanje z glave na glavo. Poznano je, da se ušivost običajno poveča takoj po začetku šolskega leta ter po vrnitvi otrok z različnih obšolskih dejavnosti, kjer so otroci v tesnejših stikih. Naglavne uši ne prenašajo bolezni, vendar pa s svojimi izločki povzročajo neprijetno srbenje.

Pri uspešnem preprečevanju in odpravljanju ušivosti imate ključno vlogo starši. V želji, da bi se vaš otrok, celotna družina in vsi skupaj na šoli dobro počutili, vas prosimo za sodelovanje. Otroku temeljito preglejte lasišče in v primeru, da ugotovite pojav ušivosti, ukrepate skladno s spodaj zapisanimi navodili. To NUJNO IN OBVEZNO storite vsi starši v vikendu  1. in 2. februarja 2020. Le skupaj lahko s hitrimi in učinkovitimi ukrepi zatremo to nadlogo.

Več informacij o ušivosti in njenem preprečevanju najdete na spletni strani www.nijz.si.  Želimo vam čim manj neprijetnosti ali zapletov in vas lepo pozdravljamo,

NAVODILA IN UKREPI ZA PREPREČEVANJE IN ZATIRANJE UŠIVOSTI

  • Če se v vaši družini pojavijo uši, o tem takoj obvestite šolo (lahko brez imena in priimka okuženega otroka, le z omembo razreda), da bomo lahko takoj primerno ukrepali in pravočasno zajezili nadaljnje okužbe.
  • Izrednega pomena je zgodnje odkritje in uničenje jajčec in uši.
  • Otroku in vsem ostalim družinskim članom je potrebno redno vsak dan pregledati lasišče.
  • Omejite neposreden stik z osebo/osebami, ki ima/imajo uši.
  • Ob pojavu ušivosti pri katerem od družinskih članov, je potrebno pregledati lasišče vsem članom družine. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh članov družine, v kateri se je pojavila ušivost.
  • Vse predmete za higieno las (krtače, glavnike, sponke, naglavne obroče) in igrače morate oprati v vroči vodi (perite jih najmanj 10 minut pri vsaj 60˚ C). Ne pozabite oprati tudi kap, rutic in drugih pokrival ter naglavnih trakov.
  • Oblačila, spodnje perilo, posteljnino, prevleke za odeje, vzglavnike in okrasne blazine… je potrebno oprati pri najvišji dovoljeni temperaturi, in sicer pri 95˚C. Vse oprano nato še prelikajte!
  • Obleke in predmete, ki se ne smejo prati, zavrzite ali pa jih vsaj za 14 dni nepredušno zaprite v plastično vrečko; še najbolje je, da jih za nekaj ur globoko zamrznete.
  • Stole s tekstilno oblogo, fotelje, kavče, posteljne vložke ter drugo oblazinjeno pohištvo in dele pohištva, različne prevleke pa tudi avtomobilske sedeže je potrebno očistiti s sesalnikom, vrečko od sesalnika pa po končanem postopku sežgati.

Sredstva za zatiranje uši kupite v lekarni, kjer Vam bodo odgovorili na Vaša vprašanja o uporabi vseh snovi, ki so trenutno na voljo.

Niti Krota Bagari v. d. ravnatelja

(Skupno 399 obiskov, današnjih obiskov 1)