Izmenjaje nas obiskujejo:

Silva Ferletič s Kubo, Valentina Parovel s Tačko in Gregor Geč z Divo.

Kdo so?

So člani slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov tačke pomagačke. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2007. Je humanitarno, nepridobitno in deluje v javnem interesu. Ima status humanitarne organizacije in status društva, ki deluje v javnem interesu na področju zdravstvenega varstva.

Člani  društva so prostovoljci, včlanjeni v slovensko mrežo prostovoljskih organizacij. V društvu trenutno deluje okoli 70 aktivnih terapevtskih parov (terapevtski par sta pes in vodnik z opravljenim izobraževanjem ter usposabljanjem).

Kaj je terapija s pomočjo psa?

Gre za posebno obliko sodelovanja med psom in človekom. Psi so odlični motivatorji, ki s svojo prisotnostjo in z različnimi dejavnostmi  razveseljujejo, opogumljajo, spodbujajo k aktivnemu sodelovanju ter sproščenemu delovnemu vzdušju.

Terapevtski pari sodelujejo z različnimi strokovnjaki: delovnimi terapevti, s fizioterapevti, s psihologi, s specialnimi pedagogi,  z logopedi, vzgojitelji, učitelji in zdravstvenimi delavci, ki psa vključijo v program obravnave uporabnika. Psi jih spodbujajo k aktivnemu sodelovanju in s tem pripomorejo k boljšemu počutju in zdravju ter doseganju boljših rezultatov.

Katere programe izvajajo terapevtski pari?

Osnovni  program je terapija s pomočjo psa, ko je pes s posebnim načrtom strokovnega delavca vključen v proces ohranjanja ali krepitve zdravja in počutja. Ob tem so še programi aktivnosti, ki imajo podobne cilje, kot so terapija, izobraževanje s pomočjo psov, družabništvo in ozaveščanje. Poseben program, ki ga izvajajo, je r.e.a.d.® (reading education assistance dogs). V društvu so ga poimenovali »berem s tačkami«. Učenci, ki imajo zaradi različnih razlogov težave z branjem, berejo psu in z njegovo pomočjo pridobivajo bralne veščine.

Ljudem. V proces učenja za terapevtskega psa se lahko vključi, ko je star eno leto. S testiranjem se ugotovi njegovo odzivanje na različne situacije, s katerimi se bo lahko srečal pri svojem delu. Nato se s svojim vodnikom vključi v dodatna izobraževanja in praktično pridobivanje znanj. Terapevtski psi so dvakrat letno temeljito veterinarsko pregledani.

Kateri psi lahko postanejo terapevtski?

Ni pomembno ali je pes velik, majhen, dolgodlak, kratkodlak, pasemski ali mešanček. Mora pa imeti prijazen značaj, biti mora šolan, lepo vzgojen, toleranten in prilagodljiv, psihično stabilen in naklonjen različnim ljudem. V proces učenja za terapevtskega psa se lahko vključi, ko je star eno leto. S testiranjem se ugotovi njegovo odzivanje na različne situacije, s katerimi se bo lahko srečal pri svojem delu. Nato se s svojim vodnikom vključi v dodatna izobraževanja in praktično pridobivanje znanj. Terapevtski psi so dvakrat letno temeljito veterinarsko pregledani.

Kje lahko srečamo terapevtske pare?

Terapevtski pari društva tačke pomagačke obiskujejo zelo različne ustanove. Med drugim univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča, mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna, številne domove za starostnike, varstveno delovne centre, knjižnice, vrtce, šole …

V našem okolju jih  lahko srečamo tudi v obalnem domu upokojencev, na osnovnih šolah v kopru, na škofijah, v Pradah in v Marezigah, v dnevnem centru za otroke in mladostnike, v večgeneracijskem centru morje in na mladinskem oddelku osrednje knjižnice koper.

Kaj delajo terapevtski psi na naši šoli?

Terapevtski kužki prihajajo k nam z namenom, da pomagajo učencem, ki imajo težave z branjem. Pes je pri branju čudovit prijatelj, saj pomaga pri sprostitvi, pozorno posluša, ne sodi, ne kritizira ali se smeji, dovoli otroku, da bere v lastnem ritmu in ne vzbuja strahu kot vrstniki. Vodnik psa je usposobljen moderator, ki s pomočjo svojega psa spodbuja in usmerja bralčevo aktivnost, sodeluje pri branju in pomaga pri razumevanju prebranega besedila.

Branje poteka po posebnem r.e.a.d. programu, ki so ga pri društvu tačke pomagačke poimenovali »berem s tačkami«. Je svojevrsten program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske  sposobnosti s pomočjo posebne metode: otrok bere psu. Branje je za otroke zabavno, sproščujoče in zanimivo. Terapevtski pari, ki nas obiskujejo, so za to delo dodatno usposobljeni.

Naše obnašanje do terapevtskega psa!

Terapevtskega psa prepoznamo po delovni oprsnici z napisom »terapevtski pes«, »tačke pomagačke.«

Ko je v »službi«, ga ne nadlegujemo, v njegovi  bližini tudi ne kričimo. Z dovoljenjem vodnika se mu lahko približamo in ga pobožamo.

Več na: http://www.tackepomagacke.si/

(Skupno 334 obiskov, današnjih obiskov 1)