DRUGO SREČANJE V OKVIRU PROJEKTA EDUKA 2

Takoj po velikonočnih praznikih, v petek 6. Aprila 2018, sta v Miljah potekali še dve delavnici, ki sta v okviru projekta EDUKA2 Čezmejno upravljanje izobraževanja namenjeni učencem predzadnjega razreda prvostopenjskih srednjih šol iz Italije in osnovnih šol iz Slovenije. Prvi čezmejni razred (s slovenskim učnim jezikom) sestavljajo učenci iz večstopenjske šole Sv. Jakob in učenci iz 8.B razreda osnovne šole Koper, drugega (z italijanskim učnim jezikom) pa učenci večstopenjske šole G. Lucio iz Milj in osnovne šole P. P. Vergerio il Vecchio iz Kopra.

Po Kopru so učenci spoznavali Milje. Vlogo vodiča so tokrat prevzeli miljski in šentjakobski srednješolci. Učenci obeh čezmejnih razredov so vsak v svojem jeziku začeli ogled na griču Starih Milj, kjer so lahko občudovali krasen razgled na tržaški zaliv z zasneženimi vrhovi Julijskih Alp in si v lepo urejenem parku ogledali ostanke nekaterih srednjeveških hiš in romansko baziliko Marijinega vnebovzetja. Po strmi poti sta se skupini nato napotili peš proti Miljam, kjer sta si med drugim ogledali velika in mala vrata, cerkev Sv. Frančiška, grad, Mandrač ter glavni trg z mestno hišo in s stolnico. Med ogledom so učenci zbirali slike, posnetke in podatke, ki jih bodo lahko dodelali in dopolnili v okviru učnih ur. Ideja o čezmejnih razredih je nastala iz prepričanja, da samo prek medosebnih odnosov z vrstniki sosednje države in z neposrednim spoznavanjem družbenih in naravnih okolij bližnjega območja lahko mladi razvijejo predstavo o čezmejnem prostoru kot celoviti in enoviti geografski enoti.
Na trgu Republike je učencem izrekla dobrodošlico županja Laura Marzi, sladoledar Cristiano pa jim je ponudil dober sladoled.

Delavnici sta se nadaljevali z lovom na zaklad »Skrivnostne Milje«, pri katerem je sodelovalo devet »mešanih« ekip. Učenci so morali najti in slikati arhitektonske značilnosti, opisane na posameznih lističih.

Delo v delavnicah je potekalo v najlepšem redu, kar je zasluga čezmejne delovne skupine, ki jo sestavljajo Renzo Fornasaro, Erika Junc, Robi Lena, Valentina Marchesan, Massimo Medeot, Martina Seražin Mohorčič in Norina Bogatec, ter Fiorelle Benčič. Vzdušje med učenci je bilo zelo konstruktivno, saj so ob odkrivanju miljskih posebnosti utrjevali prijateljske vezi.

Priredila in zapisala: Martina Seražin Mohorčič, prof.,
koordinatorica in izvajalka projekta na OŠ Koper

ZAMUJANJE UČENCEV K POUKU

Spoštovani starši, skrbniki,

v zadnjem času beležimo večje število otrok, ki zamujajo k pouku, zlasti k prvi šolski uri. Prosimo vas (starše in skrbnike, pa tudi učenke in učence), da preberete priloženi dokument in da skupno izboljšamo vsakodnevni pričetek šolskega dela na Osnovni šoli Koper.

Zamujanje k pouku SPOROČILO ZA STARŠE IN SKRBNIKE

Lep pozdrav in že v naprej hvala za sodelovanje,

Anton Baloh, prof.
ravnatelj
Osnovne šole Koper

Lokalno preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči

V četrtek 5.4.2018 je na Rdečem križu Koper potekalo lokalno preverjanje osnovnošolskih ekip prve pomoči, katerega se je udeležila tudi ekipa iz Osnovne šole Koper.
Udeleženci so pokazali primere na simuliranih poškodbah kako se pravilno oskrbi krvavitev iz nosa, opeklino na dlani, rano na glavi, sum na poškodbo podlahti, poškodbo medenice ter kako se pomaga nekomu, ki neha dihati.
Vsi so pokazali odlično pripravljenost in so resnično postali mladi prostovoljni bolničarji, ki bodo v prihodnje svoje znanje še nadgrajevali.
Največje število točk je dosegla ekipa OŠ Koper, ki se bo 25. 4. 2018 udeležila Regijskega preverjanja osnovnošolskih ekip prve pomoči v Hrpeljah.
Da so doseženi taki rezultati se je zahvaliti vodstvom osnovnih šol in mentorjem ekip, med katerimi so bili prostovoljni bolničarji iz ekip prve pomoči Rdečega križa Koper.
Mentorica: Jana Tavčar

Stran 1 od 1412345...10...Zadnja »