Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na povabilo osmošolk Janje in Rebeke obiskal Osnovno šolo Koper.

Ob prihodu so predsednika republike pričakali učenci v tradicionalnih istrskih nošah in mu izrekli dobrodošlico na šoli, ki jo obiskuje 954 (devetsto štiriinpetdeset) otrok. “Naši otroci imajo ogromen potencial,” je v pozdravnem nagovoru dejal ravnatelj Anton Baloh in se zahvalil 156 (sto šestinpetdesetim) zaposlenim, ki jim pomagajo odkrivati ta potencial, predsedniku republike in učencem pa je zaželel iskriv in doživet pogovor.

Predsednik Pahor se je z učenkami in učenci sproščeno pogovarjal o različnih temah in odgovarjal na zanimiva vprašanja, začenši s šolo in prostočasnimi dejavnostmi. Dejal je, da morajo otroštvo doživeti v vsej njegovi lepoti, tako v šoli kot tudi v prostem času; vedno se morajo znati postaviti zase, a nikoli tako, da bi prizadeli koga drugega.

Predsednik republike in učenci so se nato pogovarjali o prihodnosti planeta. Ohraniti moramo naravo za prihodnje generacije, se je z njimi strinjal predsednik Pahor, in pozval k ambicioznemu prizadevanju za ohranjanje našega planeta. Vsako naše najmanjše dobro delo je pomembno in dragoceno prispeva k našim skupnim prizadevanjem za ohranitev planeta, je dejal. “Čakajo nas velikanske spremembe in razvoj nas bo prisilil k temu, da se bomo poslužili novih tehnoloških rešitev,” tako je ocenil predsednik republike in dodal, da “v nas dozoreva zavest, da bomo morali spremeniti naš življenjski slog, če bomo želeli ohraniti planet.”

V tretjem delu pogovora so se dotaknili sobivanja narodov in skupnih vrednot. “Pomembno je, da spoštujete slovenski jezik. Ob tem pa boste bolj samozavestni, če boste znali tudi več tujih jezikov – tako boste spoznali in razumeli tudi druge kulture. Pojdite v svet, opazujte njegovo različnost in jo sprejmite,” je dejal predsednik Pahor in poudaril, da takšne izkušnje bogatijo družbo in ljudem ponujajo nove razsežnosti.

Del pogovora je bil namenjen Ioannisu Kapodistriasu, saj je Osnovna šola Koper vključena v mednarodni projekt Erasmus, v okviru katerega učenci v domačem kraju in na mednarodnih izmenjavah raziskujejo življenje, delo, zapuščino in osebnost prvega guvernerja moderne Grčije, po rodu iz njihovega mesta. “Ideja o povezavi držav na evropskem kontinentu na osnovi sprave je pomembna,” jim je dejal predsednik republike in poudaril, da je Kapodistrias navdih za idejo združene Evrope, temelječe na trajnem miru, varnosti in blaginji.

“Vpijajte znanje, ki vam ga predajajo učitelji, a ob tem mislite s svojo glavo,” je v sklepnem delu pogovora predsednik Pahor zaželel učencem. “Razvijajte svoje talente in iščite tiste, ki jih še ne poznate. O sebi boste odkrili stvari, ki jih sploh niste pričakovali,” je še dejal predsednik republike in otroke spomnil, da moramo ljudi navdihovati in spodbujati z lastnim zgledom.

Učenci so posebej za to priložnost pripravili kulturni program, v katerem so predstavili svoje umetniško in športno udejstvovanje. V znak hvaležnosti za prisrčen sprejem je predsednik Pahor šoli poklonil posebno darilo, ki ga je navdihnila vselej aktualna Cankarjeva dediščina: trilogijo Cankar v stripu treh vrhunskih avtorjev in ilustratorjev, prejemnikov predsednikovega Jabolka navdiha, Cankarjevo poslednje delo Podobe iz sanj in izvirno družabno igro Klanec po motivih iz Cankarjevih del in njegovega življenja.

Related Images:

(Skupno 564 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost