Erasmus+ izmenjava v Ettalu

V okviru Erasmus+ projekta, ki poteka na naši šoli, se je 5 učencev naše šole udeležilo izmenjave v mestu Ettal na Bavarskem. Izmenjava je potekala od 28. 1. do 1. 2. 2019. Učenci so v zanimivih delavnicah spoznavali kulturo in politično ureditev Evrope v času, ko je...

Erasmus+ izmenjava v Bukarešti

V okviru Erasmus+ projekta, ki poteka na naši šoli, se je 6 učencev naše šole udeležilo izmenjave v Bukarešti. Izmenjava je potekala od 14. 10. do 19. 10. 2019. Učenci so spoznavali vpliv in aktivnosti Ioannisa Capodistriasa, ki so zabeležene v dokumentih iz obdobja,...

Zahvala staršem, učencem in učiteljem za uspešno izpeljavo Erasmus+ projekta na naši šoli

Uspešno smo realizirali program in dosegli cilje, ki smo si jih zastavili. Naši gostje, 12 učiteljev in 20 učencev iz Grčije, Romunije in Nemčije, so pohvalili našo gostoljubnost, prijaznost in zanimiv, poučen in pester program. Navdušeni in prijetno presenečeni so...

Erasmus+ projekt od 18.3. do 22. 3. 2019 na Osnovni šoli Koper

Otvoritvena predstava in predstavitve partnerskih šol. Delavnice, izlet po slovenski obali Obisk Ljubljane in Postonjske...

Predsednik Pahor s koprskimi osnovnošolci o njihovi prihodnosti in povezovanju: “Razvijajte svoje talente in iščite tiste, ki jih še ne poznate. Navdihujte z lastnim zgledom.”

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na povabilo osmošolk Janje in Rebeke obiskal Osnovno šolo Koper. Ob prihodu so predsednika republike pričakali učenci v tradicionalnih istrskih nošah in mu izrekli dobrodošlico...

Naša šola je kot partnerska šola pristopila  Erasmus+ projektu, ki se prične v šolskem letu 2018/19 in traja 2 leti. Cilj projekta je da učiteljem in učencem predstavimo življenje Ioannesa Capodistriasa prvega guvernerja sodobne grške države.  Zgodba se prične prav v Kopru (Capodistria) od koder je izhajala njegova plemiška družina.

Ioannis   Capodistrias (Krf, 1776 – Nafplion , 1831) je bil izjemen človek, ne samo v grški zgodovini, ampak tudi v ruski in evropski zgodovini zgodnjega 19. stoletja. Bil je znanstvenik, patriot, evropski diplomat, grški politik, branilec svobodomiselnosti in znanilec evropske ideje.

V projektu sodeluje 5 šol iz štirih evropskih držav, ki so bile pomembne v življenju in delovanju Ioannesa Capodistrias in sicer 2 šoli iz Grčije (Krf in Nafplion), ena šola iz Nemčije (Ettal), ena šola iz Romunije (Bukarešta) in naša šola iz Slovenije.  Koordinatorska šola in vodja projekta je šola iz Krfa. Učenci bodo v okviru projekta reševali sestavljenko zanimivega življenja Ioannesa Capodistriasa tako, da bodo obiskali kraje, kjer so se odigravali pomembni dogodki v njegovem življenju.

Prvi del sestavljenke se prične prav v Kopru, kjer bodo učenci raziskovali in iskali korenine  njegove plemiške družine in obiskali njegov bronast kip, ki ga je Grčija leta  2001 v znak prijateljstva podarila Sloveniji oziroma Kopru. Bronast kip Kapodistriasa v njegovi naravni velikosti (delo grškega kiparja K. Palaiologosa) stoji na istoimenskem trgu sredi Kopra. Mestna občina Koper je konec februarja 2007 vstopila v mrežo mest Ioannisa Kapodistriasa. V mreži so poleg Mestne občine Koper in Krfa, še grški mesti Aegina in Nafplion ter ciprsko mesto Ammochostos.

Drugi del sestavljanke se nadaljuje na Krfu v Grčiji, kjer se je I. Capodistrias rodil. Vzgojen je bil v patriarhalni družini s poudarkom na močni verski vzgoji.  Učenci bodo obiskali družinsko zimsko hišo, muzej Capodistrias (družinska poletna hiša) in družinsko grobnico. V samostanu Platytera bodo poiskali informacije o otroštvu in mladosti, in njegovem šolanju ter odnosu do pravoslavne cerkve. Obiskali bodo  cerkev Marije Tenedosa, kjer so bile aktivne prve javne šole in jonska akademija ki jih je sam ustanovil. Spoznavala bodo tudi njegovo delo kot šolskega inšpektorja Jonske države (1803-1806).

Tretji del sestavljenke se nadaljuje v Bukarešti. Tu je od 20. maja 1812 deloval kot vodja in direktor Sekretariata diplomatskega oddelka Admirala Tsitsagkoffa.  Njegovo bivanje in delo v Bukarešti ga je povezalo z otomansko diplomacijo.

Četrti del sestavljenke se nadaljuje v  nemškem mestu Ettal. Medtem ko je bil zunanji minister ruskega cesarstva je Capodistrias s svojimi phillhelenskimi ukrepi in gibanjem, ki se je razvilo po vsej Evropi zlasti pa na Bavarskem pozitivno vplival na grško revolucijo. Učenci bodo raziskovali to obdobje njegovega življenja ko se je leta 1825 philhelensko gibanje razširilo na Bavarskem.

Sestavljanka se konča v mestu Nafplion. Tu je Capodistrias deloval kot prvi guverner novo ustanovljene grške države. Učenci bodo iskali njegove  vplive in prisotnost v stavbah tega obdobja (zgradba guvernerja Capodistrias, Centralna šola Evelpisa, Nacionalna bolnišnica).

Verjamemo, da bodo učenci, ki se bodo udeležili mobilnosti, potovali z namenom, da bi se naučili več o večplastni osebnosti tega “svetnika politike”.  Poleg tega bodo na tem potovanju lahko spoznali nova prijateljstva in izmenjali mnenja o zgodovinskem študijskem obdobju.

Bivanje v družinah gostiteljicah bo učencem omogočilo, spoznavati nove običaja in navade ter kulturo. Ker komunikacija med partnerskimi šolami poteka v angleškem jeziku bodo lahko izboljšali svoje znanje angleščine. Obiski različnih šol in bivanje v družinah gostiteljicah so edinstvene izkušnje, ki jih med običajnim potovanjem v tujino ni mogoče doseči. Skozi delo v projektu bodo učenci deležni dragocene izkušnje sodelovalnega učenja, strpnosti in spoštovanja do različnih kultur in običajev ter tako postali aktivni evropski državljani, državljani globaliziranega novega sveta, ki se nenehno spreminja in je polno izzivov.

Povezave:

Vodja projekta na OŠ Koper

Đeni Plešnik

Related Images:

(Skupno 1.092 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost